Uh det er et svært spørgsmål at svare på, for det afhænger meget af dit møbel. En hurtig google søgning og du finder mange bud på måder at renovere/vedligeholde dine teak møbler på og dermed også hvilken olie der er bedst. Vi vil dog alligevel forsøge, at komme med et par generelle anbefalinger til valg af olie i dette indlæg. Det er dog vigtigt at vide at hver mand/kvinde, har sin foretrukne olie. Der er derfor ikke andet for, end at prøve sig frem. Har du behov for en guide til, hvordan du anvender olien kan du læse her, følge produktets brugsanvisning eller google dig frem. 

Teak Olie

Teak olie synes vi er den nemmeste og mindst tidskrævende olie at anvende. Det kan til gengæld også være den dyreste i indkøb regnet ud på pris pr. ml.. Lige nu anvender vi en meget billig variant: “Sterling Teak Olie” der kan købes for 30 kr. i Bilka. Den er utrolig fin til prisen og vi synes vi hurtigt opnår et fint resultat  ved brug af denne.  Vi har valgt at dele denne kategori ind efter om møblet er af teak finer eller massiv teak.

Møbler af teak finer

I følge ordbogen defineres finer som følgende:  “tynd plade af træ til beklædning af træ af en ringere slags”. Det vil sige at møbler af teakfiner ofte er et tyndt lag teak lagt ovenpå noget andet træ eller en spånplade. Man skal derfor være meget forsigtigt med at slibe på sine møbler, hvis de er af finer, da det er meget svært at se, hvor tyk fineren er.

Generelt er teak finer let at mætte og kan derfor nøjes med et få et par gange med teak olien. Vi vil derfor varmt anbefale at bruge teak olie, hvis dine møbler af teak finer skal have et opfriskning.

Møbler af massiv teak

Skal dine massive møbler af teak (eller andet træ) have en opfriskning, kan Teak Olien let anvendes. Vi har lige anvendt den på vores spisebord af egetræs sildebensparket stave og vores sofabord af teak – begge med et fint resultatet. Jo mere tørt møblet er, jo mere olie skal du forberede dig på, at møblet skal have. Fx skal et ny slebet møblet have rigtig meget olie og gerne over flere omgange.  Det samme gør sig gældende, hvis møblet udsættes for dagligt slitage som fx vores spisebord. I denne situation vil jeg anbefale en olie beregnet til bordplader.

Bordplade olie

Vi har skiftet lidt i mellem to typer bordplade olier. Den ene er fra Trip trap, hvilken vi anvendte til vores sofabord. Den anden er fra Junckers, hvilken vi anvendte på vores spisebord. Dette afsnit omhandler derfor disse to typer bordplade olier.

Trip Trap køkkenbords olie natur

Denne olie har vi som sagt anvendt på vores sofabord af både massiv teak og af teak finer. Den gav et flot resultat og en god holdbar bordplade. Dog skal man altid passe på med varme, vand og fedt direkte på sine træmøbler. Vi anvender derfor altid coasters til vores glas/kopper der står på sofabordet. Ulempen ved denne olie, er at processen er meget langsommelig og tidskrævende grundet den mere omstændelige fremgangsmåde Trip Trap anbefaler. Det tog fx flere dage at få mætte vores sofabord. Til oliens forsvar trængte sofabordet virkelig også til olie da det var ny slebet.

Efter bordet først var mættet med Trip Trap bordpladeolie, har det sidenhen været nemt at vedligeholde med en omgang teak olie.

Junckers rustik bordpladeolie klar

Denne olie er lige nu vores foretrukne bordpladeolie, når valget står mellem Trip Trap og Junckers. Alene af den årsag at Junckers anbefaling af fremgangsmåden for det bedste resultat er mere enkel og mindre tidskrævende end ved Trip Trap. Vi anvendte Junckers bordpladeolie klar til vores spisebord. Selvom olien er klar, fik den alligevel en flot glød frem i træet. Bordet var ny slebet og skulle derfor have en del gange for at blive mættet. Det tog dog ikke så langtid da olien var let at anvende både ved første, anden og tredje omgang/behandling. Vores oplevelse var desuden at der ikke skulle gå lige så langtid imellem hver behandling som der fx skulle ved Trip Trap bordplade olien.

Da spisebordet først var blevet mættet, har det sidenhen været let at vedligeholde det med teak olien.

Generelt vil vores anbefalinger være, at ved et ny slebet møbel anvendes en god bordpladeolie og efterfølgende vedligeholdelse er med en teak olie. Når teak olien ikke giver det ønskede resultat længere vil vi anbefale at give møblet en let slibning, hvis det er af massivt træ og derefter anvende bordpladeolien igen.

Vi håber denne guide har gjort det lettere for dig at vælge den rigtig olie til dine møbler. Vores anbefalinger er baseret på vores erfaringer men vi vil ikke gøre os til eksperter på området da vi ved at renovering af møbler er en større videnskab man skal have respekt for og igen , hver mand/kvinde har hver sin måde at gøre det på og hver sin foretrukne olie. 

kh p o k

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *