Et vennepar ønskede sig en pilfinger væg til deres søn der fyldte et år. Vi tog derfor udfordringen op og gik på loppejagt efter de perfekte ting til væggen.

I en genbrugsbutik der også har byggematerialer fandt vi denne fine plade og en masse ting der til. En del genbrugsbutikker er begyndt at have et større lager af sjove dimse dutter og byggematerialer. Fx AVV i Hjørring og Kirkens Korshær i Svenstrup.
Start med at gøre pladen grundig rent i grundrens og derefter med rent vand
Slib nu ujævnheder på pladen af med et groft kornet sandpapir. Jeg anvendte korn 80
På denne plade var det især vigtigt at få slebet kanterne af så barnet ikke ville få en splint i fingeren. Derudover synes jeg en lidt rundet kant er at foretrække. Jeg brugte stadig korn 80 til dette.
For at få en pæn finish og en blød overflade er det en rigtig god idé at slibe efter med sandpapir med finer korn. Jeg valgte korn 240 (jo lavere tal jo mere grove er kornene og omvendt jo højre tallet er jo mere fint er kornene). Når du er færdig med at slibe skal pladen rengøres grundigt igen
Jeg valgte at grunde pladen da den har en del knaster jeg gerne vil have dækket til. Hvis man ikke grunder risikerer man at knasterne med tiden vil kunne ses meget tydeligt igennem malingen. Jeg anvendte Flüggers “Interior stop primer” idet vi havde en rest af denne fra vores malerarbejde på huset.
Med tiden har jeg lært at når man maler med en grunder er det vigtigt at påføre et godt tykt lag. Yderlig er det vigtigt at man maler grundigt og sørger for at der ingen “løber” er. Grunderen er nemlig grundlaget for det næste malerarbejde og alt kan ses gennem den tynder og finere maling. Tilgengæld skal du kun male med grunderen én gang og den efterfølgende maling 1-2 gange. Træet kan godt rejse sig efter det har fået med grunderen. Det kan mærkes ved at overfladen ikke er særlig glat og blød længere. Jeg vil derfor altid anbefale at du eftersliber med det fine sandpapir igen. Husk at vaske alt slibestøvet af og lade pladen tørre inden du maler pladen igen.
Jeg valgte at male pladen en gang med Flüggers Interior High Finish 50. Denne maling er meget slidstærk og rigtig god til fx fodlister og karme, hvilket vi havde brugt den til i huset og derfor havde en rest tilbage. Har du ikke en rest stående kan du i de fleste byggemarkeder eller malerforretninger købe små farveprøver til 50 kr., hvilket er rigeligt til mindre DIY projekter.
Nu skulle pladen dekoreres. Vi valgte at få skrevet barnets navn i toppen og lave en lille robot i bunden. Robotten blev lavet ved at sætte malertape på. Her er det vigtigt at male første gang med den farve pladen har for at få lukket malertapen helt til. Når det er tørt kan man male med den ønskede farve. Her er det vigtigt at tage malertapen af inden malingen bliver tør.
For at skrive “Emils pilfinger væg” valgte vi at skrive et udkast på computeren, printe det ud og skære bogstaverne ud efterfølgende. Vi tapede papiret fast med malertape til pladen. Vi satte et stykke malertape ind i de bogstaver der skal have et hul fx i p’et og i æ’et. Herefter duppede vi forsigtigt malingen på med en svamp for at få en sjov overflade men også for at undgå at skubbe formeget til papiret. I denne proces er det også vigtigt at fjerne papiret inden malingen bliver tør.
Her er Kim i gang med at male bogstaverne på.
Sådan kom bogstaverne til at se ud.
Sådan kom bogstaverne og robotten til at se ud. Bogstaverne og robotten er malet med en farverest vi havde fra huset. Her kan en farveprøve også anvendes.
For at give robotten lidt liv, valgte jeg at tegne ansigt på med en almindelig gel kuglepen. Det tog lidt tid at tørre men det holdt.
Næste trin var at få placeret de ting vi havde fundet til væggen. De fleste af tingene er købt brugte. Det er meget vigtigt at man husker at tingene ikke må bestå af små dele barnet kan rykke af! Nogle af tingene var nemmere at påmontere end andre. Kim måtte lave en del “storm p” løsninger for at få tingene påmonteret pladen. Fx de gamle bilknapper fra en Volvo måtte han lave en plade til for at de kunne være der.
For at få sat nogle af tingene fast kræver det også at man har et godt bor til fx metal for at kunne bore for. Dette galt fx denne ældre controller.
Nogle enkelte ting tog vi chancen og limede på med superlim. Fx disse cykellygter.

Her ses det endelig resultat. Vores pilfinger væg faldt i rigtig god jord hos både Emil og hans forældre.

Det er meget vigtigt at pladen fastgøres grundigt til væggen og at barnet holdes under opsyn når han/hun leger med sin pilfinger væg!

Rigtig god fornøjelse

1 comment on “DIY – Pilfinger væg”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *